Idag erbjuds det massvis med olika sätt att betala och överföra pengar. Att använda sig av appar när det kommer till transaktioner är nog det som ökar mest i popularitet just nu. Det finns massvis med betaltjänster som erbjuder appar för att du snabbt och enkelt ska kunna sköta dina betalningar visa mobilen. Här tar vi upp några av de mest populära apparna och metoderna som finns på marknaden just nu.

Swish

På den svenska marknaden är det helt klart Swish som kniper förstaplatsen just nu. Förutom att man snabbt och enkelt kan skicka betalningar till sina vänner så kan man dessutom använda Swish som betalmetod på många restauranger, barer, affärer eller inom ditt företag. Appen Swish ägs av företaget Getswish AB och lanserades under december 2012. Efter det har bara exploderat av Swish användare och varje år blir det fler som ansluter sig till betaltjänsten. Getswish AB startades av några av de största bankerna i Sverige och för att använda betaltjänsten så behöver du ha ett konto hos någon av dem. De banker som ligger bakom appen är: Handelsbanken, Danske bank, Länsförsäkringar Bank, SEB, Nordea, Swedbank, Sparbankernas riksförbund, Skandiabanken och ICA-banken. De två sistnämnda var inte med från början utan anslöt sig senare under 2013 respektive 2014. För att använda Swish måste du ladda ner deras app till din mobiltelefon samt ha en giltig mobil bank ID.

PayPal App

Har du ett paypal konto kan du enkelt skicka och ta emot betalningar via deras app. Det enda du behöver är ett aktivt konto där du har en giltig mailadress registrerad. Den person som ska skicka eller ta emot en betalning från dig behöver också ha ett paypal konto. Denna metod används främst av företag som anställer personal för kortare uppdrag. Då betalar det direkt en summa för tjänsten genom att skicka en engångsbetalning via Paypal

Seqr Go

Sommaren 2016 så kom betaltjänsten Seqr ut. Denna tjänst gjorde det mäjligt för personer att betala direkt via sin mobil genom att ”blippa” mobiltelefonen mot en kortterminal. År 2017 lanserades sedan ännu en tjänst, nämligen Segr GO. Tjänsten riktar sig mot barn och ungdomar och fungerar som ett virtuellt konto som föräldrar snabbt och enkelt kan föra över pengar till om barnen behöver något. Barnen kan endast använda de pengar som finns på detta virtuella konto och kan därför aldrig över trassera kontot. För att kunna använda appen så krävs det att både din mobiltelefon och kortterminalen har NFC teknik. Denna teknik gör det möjligt för de båda apparaterna att kunna ”kommunicera” med varandra. Förutom att föräldrarna kan ha full koll på hur mycket pengar som spenderas så får de dessutom tillgång till kvitton för vad som har handlats.

Seqr Go mobilbetalning

Samsung pay

Samsung pay är en annan betaltjänst som blev väldigt populär då den lanserades år 2015. Tjänsten fungerar på alla kortterminaler och har de flesta stora bankerna anslutna till sig. Tjänsten går att använda för både vuxna och ungdomar förutsatt att man har tillgång till ett eget bankkonto och ett betalkort kopplat till detta. Betalningen anses vara väldigt säker då man först behöver koden till sin telefon för att kunna öppna upp appen och sedan kommer ditt fingeravtryck att behövas för att kunna säkra betalningen. De flesta av dina medlemskort hos olika butiker kan även anslutas till appen. Du behöver alltså inte springa runt och ha en bunt med medlemskort i plånboken utan kan ha dem alla virtuellt samlade på ett och samma ställe.

För samtliga betalappar så krävs det att kortterminalen där du gör ditt köp ska använda sig av NFC-tekniken, en teknik som vi hela tiden ser ökad användning av Sverige över. När du väljer att betala med hjälp av mobiltjänster så slipper du gå runt med en massa kort som kan riskeras att bli stulna eller kopierade vid betalningar och uttag. Det krävs ofta mer än bara en kod för att kunna utföra en betalning vilket betyder att dina pengar oftast är säkra även om du skulle tappa bort din mobiltelefon eller om den skulle bli stulen. Många butiker ser även positivt på denna utveckling, inte bara på grund av ökad säkerhet, utan även då dessa betalmetoder gör att köpet oftast går snabbare. Köerna blir mindre och fler kunder hinner göra sina köp. Vi tror starkt på att vi kommer att få se fler alternativa betalmetoder via mobiltelefoner i framtiden och att betalkort kan komma att bli ett minne blott.